Varför Aloe Vera

Varför pratar alla om Aloe Vera?

Användandet av Aloe Vera går som en röd tråd genom historien och människor i vitt skilda kulturer har använt Aloe Vera till husbehov i urminnes tider. I modern tid har mycket av kunskapen runt nyttoväxter försvunnit, men nu ökar intresset världen över för hälso- och livsstilsfrågor. Vi vet att dagens skräpmat ger morgondagens bristtillstånd. Frukt och grönsaker är inte lika nyttiga som förr, eftersom de ofta intensivodlas och transporteras långa vägar. Dessutom utsätts vi för yttre och inre stress som dränerar oss på både näring och energi.


Vad är Aloe Vera?

Aloe Vera är en köttig växt som tillhör liljefamiljen. I familjen ingår blomväxter men även sparris, lök och vitlök. Aloe Vera är en egen undergrupp som består av flera hundra olika sorter. Av dessa är Aloe Vera Barbadensis Miller den som är mest kraftfull och som används i våra produkter. Aloe Vera bladets ytterhölje är tjockt, med en hård vaxartad yta. Under ytan finns plantans kärlsystem som transporterar vatten och mineraler från rötterna upp till bladen. Aloe Vera växer i näringsrika jordar i växelbruk och har en unik förmåga att ta upp och lagra näringsämnen från växtmiljön.


Ett saftigt blad fullt av näring

Grunden till bra hälsa är näring. Inuti Aloe Verans blad finns den trögflytande gelén. Den innehåller 75 kända, viktiga ingredienser som samverkar och troligen gör Aloe Vera till världens nyttigaste grönsak. Med dagens kost får vi i oss mycket som ger beläggningar i tarmsystemet och som hindrar det från att effektivt ta upp näring. Aloe Vera innehåller saponiner, naturligt tvålämne, som löser upp och avlägsnar slaggprodukter skonsamt.

Antrakinoner 

Ämne som har en bitter smak och ger gelén en svag gul färg. 

Mineraler 

Aloe Vera innehåller de viktiga mineralerna kalcium, mangan, natrium, koppar, magnesium, kalium, zink, krom och järn. 

Vitaminer 

I Aloe Vera finns alla viktiga vitaminer, förutom D och K. De viktigaste är antioxidanterna C, E och betakaroten (provitamin A) Aloe Vera är också en av få plantor som innehåller vitamin B12, som vi behöver för vårt blod. 

Lignin 

En cellulosabaserad substans som finns i gelén. Den fungerar som transportör av andra ämnen i kroppen. 

Steroler 

Dessa ämnen är viktiga för celluppbyggnadeni kroppen. 

Aminosyror 

Vi behöver 20 aminosyror för att hålla oss friska. Kroppen kan producera alla utom åtta, som kallas de essentiella. Aloe Vera innehåller minst 18 aminosyror och sju av de åtta essentiella. 

Saponiner 

Oljiga ämnen med rengörande och antiseptiska egenskaper. Tack vare dem tvättas tarmen naturligt och kan bättre ta upp näring. 

Enzymer 

Aloe Vera innehåller ett stort antal enzymer, som lipaser och proteaser. De bryter ned maten och hjälper matsmältningen att fungera. 

Sackarider 

Aloe Vera innehåller både mono sackarider som glukos, fruktos och polysackarider. De viktigaste är den långa kedjdan polysackarider som ger kroppen förutsättningarna att bevara hälsa.